adult-automotive-blur-13861

Algemene informatie

Voordat je praktijkexamen voor de personenauto (categorie B) kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen personenauto. Als je daarvoor slaagt ontvang je een theoriecertificaat. Dat certificaat overhandig je bij het begin van het praktijkexamen aan de examinator, samen met enkele andere documenten. Het theoriecertificaat is een jaar geldig.
Tegenwoordig krijg je geen certificaat mee, maar een uitdraai van de resultaten.
Neem in elk geval je examenuitslag wel mee naar het praktijkexamen, zodat je ten alle tijden je resultaten kunt overleggen.

Bij ons kan je kiezen voor het SuperLesPakket

Super Lespakket B voor €999,-

incl. online theorie training
15 praktijklessen
1 praktijk examen

Betaal je liever per keer of heb je meer lessen nodig?
Dan betaal je €48,- per les

 

Theorie

Heb je de theorie goed geleerd in een online omgeving en ben je helemaal klaar voor en ben je minimaal 16 jaar dan boek je het examen zelf in bij het CBR.

Het theorie-examen voor de personenauto duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting.

Je moet ongeveer een half uur voor aanvang van het examen aanwezig zijn.

Het examen bestaat uit ja/nee vragen, meerkeuze vragen, vragen waar je zelf een getal in moet vullen en vragen over hoe je zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie (bij gevaarherkenning).
Het theorie-examen bestaat uit drie onderdelen.

 • 25 vragen over gevaarherkenning;
 • 30 vragen over verkeersregels;
 • 10 vragen over verkeersinzicht.
  De vragen worden gesteld aan de hand van verkeerssituaties die je op een grote tv-monitor ziet. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder van het CBR-voertuig bent.

  Wil je het theorieexamen boeken dan kan dat via de volgende link: www.mijncbr.nl
  Zorg dat je een kwartier van tevoren op het
  examencentrum bent. 

Praktijk

Je mag starten met autorijlessen als je 16,5 jaar bent. De tussentijdse toets of praktijkexamen mag je doen als je 17 jaar bent.

Als je voor je 18e verjaardag het autorijbewijs haalt mag je nog niet alleen de weg op. Je valt dan onder 2toDrive. Daarmee doe je onder begeleiding van een coach rijervaring op. Meer informatie hierover vind je als je op de onderstaande link klikt naar 2toDrive.

Vanaf je 18e mag je zelfstandig, zonder coach, de weg op.

Om praktijkexamen voor de personenauto (categorie B) te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van het theoriecertificaat.

PhotoRoom_20230225_231114